Ben T. Largusa

(*1929 - +3.10.2010)

Grandmaster Ben Largusa jako první představil Kali americké Public aréně. Na mezinárodním Ed Parker šampionátu v karate na Long Beach v Kalifornii v roce 1964 předvedl první ukázku Kali. V publiku bylo mnoho diváků z jiných bojových umění celého světa, včetně Bruce Lee, Dana Inosanta a Jhoona Rhee.

Grandmaster Ben Largusa se narodil na havajském ostrově Kauai v roce 1926. Prvně se s Kali setkal už jako batole, když sledoval ve svém rodném městě Kilauea Filipínce cvičit s tyčí.

Přestože Largusův trénink bojových umění začal už jeho otec, který ho naučil základy Kali, jeho prvním oficiální instruktorem byl eskrimador Master Augustine. Od roku 1945 Largusa sloužil v americké armádě, kde se věnoval dalším bojovým stylům, včetně boxu a juda.

Po návratu na Kauai v roce 1951 se stal studentem Grandmastera Floro Villabrilla. Ve svých 25 letech Largusa trénoval přímo s Villabrillem, který byl ve svých 39letech na vrcholu, nepřetržitě následujících 7 let. Largusa ale musel Villabrillovi přísahat, že nikdy nebude učit Kali nikoho jiného, než své syny. V té době totiž Kali znalo jen velmi málo lidí. Bylo to přísně střežené tajemství, které se předávalo z učitele na žáka, z otce na syna. Pouze ti studenti, kteří prokázali svou loajalitu, mohli Kali trénovat. Navíc Kali mohli trénovat vždy pouze Filipínci. V roce 1958 se Largusa ostrov opustil, ale s Villabrillem zůstal i nadále v kontaktu a trénoval s ním kdykoliv to bylo možné.

Largusovo nadání se projevilo ve chvíli, kdy byl schopen rozbít některé Villabrillovy bojové techniky a vytvořil filozofii a systém teorií zahrnující i toto umění. Říkal, že Villabrille ?měl na jeho život největší vliv, neboť mu otevřel v mnoha ohledech oči a umožnil mu pozorovat, analyzovat a ve finále i zdokonalovat mnoho důležitých věcí?. Z tohoto důvodu je toto umění dnes známo jako Villabrille-Largusa Kali System. S postupem času cítil Largusa potřebu Villabrillovy techniky nejen zachovat, ale zároveň také propagovat filipínský odkaz. S Villabrillovým požehnáním začal v roce 1969 Largusa soukromě vyučovat vybranou skupinu lidí ve svém domě na jihu San Francisca. V první generaci studentů byli jeho synové Lindsey a Jerry Largusa, Greg Lontayao, Mel Lopez, Tony Lamadora, Greg Rojas, Kaohu Cummings, Ted Fidel a Rick Reyes. Floro Villabrille posléze ustanovil Bena Largusona, jako svého nejlepšího žáka, svým nástupcem v systému Villabrille Kali a v roce 1972 mu udělil titul Tuhan (Master) ve Villabrille Kali System.

V roce 1973 byla v jižním San Franciscu v Kalifornii oficiálně otevřena první Largusonova škola Kali, která vyučovala Kali pro veřejnost. Koncem téhož roku vznikla Kali Association of America jako řídící orgán systému Villabrille-Largusa Kali, pod který spadaly všechny školy daného systému.

V roce 1981 Tuhan Ben Largusa získal od Grandmastera Villabrilleho výhradní právo, licenci na pokračování používání jména ?Floro Villabrille School of Kali? k zvěčnění a propagaci systému Villabrille-Largusa Kali.

Po Villabrilleho smrti v roce 1992 jeho pozici Grandmastera systému Villabrille-Largusa Kali převzal Tuhan Ben Largusa. O dva roky později jmenoval Largusa jako svého zástupce profesora Mela Lopeze a udělil mu titul Tuhan (Master) VLKS. V souladu s přáním Grandmastera Villabrilla, má systém VLK pouze jednoho Grandmastera a jednoho Mastera.

Grandmaster Ben T. Largusa zemřel 3.října 2010 a zanechal zde svoji ženu Philomenu, dceru Lois a syny Jerryho a Lindseye.

Zobrazeno 33018 krát
Další v této kategorii: « Mike Inay

KALENDÁŘ AKCÍ

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12