Rady nejen pro ženy!

Jak se v noci pohybovat po ulici a jak se v případě přepadení zachovat.

První a nejdůležitější věc, kterou byste si měla zapamatovat, je, že žádný váš majetek (peněženka, kožená bunda, šperky) nestojí za to, abyste kvůli němu riskovala život. Jak moudře říká náš hlavní instruktor: ?Hřbitovy jsou plné hrdinů...", proto potenciálnímu útočníkovi odevzdejte v nezbytném případě své cennosti a poděkujte bohu, že jste vyvázla tak snadno. Také jistě znáte rčení, že nejlepší obrana je útok. Já bych si dovolila ho trochu pozměnit na ?Nejlepší obrana je útěk." Pokud se dokážete vyhnout přímému střetu s útočníkem, je to v rámci sebeobrany to nejlepší řešení.

Nejlepší by samozřejmě také bylo, kdybyste se v noci, za tmy nemusela venku vůbec pohybovat, ale to je jak víme neproveditelné. Proto pokud je to možné, domluvte se například se svým partnerem, manželem, ale i dospělým synem, aby pro vás přišli v noci k autobusu, k tramvaji. V dnešní době mobilních telefonů by to snad neměl být žádný problém...

Jestli nemáte jinou možnost než jít sama, vybírejte si pokud možno hlavní, rušné, osvětlené ulice (raději si půl kilometru zajděte, než abyste s v lodičkách pouštěla zkratkou přes les či park). Pokud ale ani to není možné, choďte prostředkem ulice, hlavně musíte-li procházet kolem nějaké zástavby, křoví, stromů, podchodů apod.). V noci není tak velký provoz, a proto si to můžete dovolit. Vždy je lepší, být na útok alespoň částečně připravená. I těch několik málo vteřin, které vám tato ?bezpečnostní" vzdálenost poskytne, vám může hodně pomoci (stihnete vytáhnout pepřový sprej, paralyzér, či se dát na útěk - ale běh na jehlových podpatkách nedoporučuji). Pokud jdete sama, nikdy neposlouchejte walkmana! Umožnila byste tím agresorovi přiblížit se zcela neslyšně a nečekaně.

Dobré také je prohlédnout si cestou domů v autobuse nebo na nástupní stanici své spolucestující, především muže. O to větší pozornost jim věnujte, pokud některý z nich vystoupí na stejné zastávce jako vy a čistě náhodou se vydá i stejný směrem. Pokud získáte pocit, že vás sleduje, přejděte na druhý chodník. Pokud tuto možnost nemáte, zastavte se, otočte se k němu a nechte ho projít kolem. Pokud vás bude skutečně chtít napadnout, udělá to právě ve chvíli, kdy vás bude míjet, či těsně poté, co kolem vás projde. Buďte tedy ve střehu. Pokud kolem vás projde bez povšimnutí, budete ho mít alespoň na očích.

Je také dokázáno, že útočníci si vybírají své oběti i podle způsobu chůze. Uslyší-li tedy, že jdete co noha nohu mine, protože jste unavená a za celý den už vás pěkně bolí nohy nebo cupitáte, protože máte obavy a snažíte se co nejrychleji dostat do bezpečí, máte mnohem větší šanci, že si vybere zrovna vás. Proto se snažte přemoci svou únavu a vykročte k domovu pěkně svižně a pevným krokem. Těšte se například na horkou koupel, nebo na to, že si konečně sundáte ty zatracené lodičky.

Pokud s sebou výjimečně nesete větší obnos peněz a bojíte se přepadení, doporučuje se dát si do peněženky jen malou sumu peněz, která by měla potenciálního zloděje uspokojit, a zbylý obnos ukrýt někam na tělo nebo na nějaké neobvyklé místo.

Jedním velmi oblíbeným místem, kde dochází často k přepadení, je při odemykání vchodových dveří. Napadnout ženu zezadu, když se soustředí na jinou činnost, a navíc už se cítí v bezpečí domova, je ten nejsnazší způsob. Proto se ke vchodovým dveřím stavte vždy trochu bokem, tedy tak, abyste zároveň, alespoň periferním viděním, měla přehled o tom, co se děje za vámi na ulici. Totéž platí i u dveří do bytu. Nepodléhejte pocitu falešného bezpečí ani na chodbě domu. Obzvláště schody do sklepa či do patra jsou výbornou skrýší.

Tohle všechno vám neradím jen proto, že si myslím, že se bez znalosti nějakého bojového umění nedokážete ubránit. Naopak, já osobně se i po 4 letech soustavného cvičení KALI pohybuji na ulici podobně, ale je to i kvůli tomu, že nám to naši instruktoři neustále vštěpují. A mám-li být upřímná, tak pokud by mě někdo na ulici přepadl s nožem v ruce, asi bych mu pravděpodobně neoponovala, odevzdala bych mu kabelku a ještě bych poděkovala. Pud sebezáchovy je mnohdy tím nejlepším rádcem. Chci ale podotknout, že tito zlodějíčci většinou, i když mají u sebe zbraň, nejsou agresivní a pravděpodobně by se při větším odporu dali na útěk, ale rozhodně bych na to nespoléhala. Stačí, že se lekne, podvědomě se po vás tím nožem ožene, nebo omylem vystřelí. Útočníkovi také nikdy nevyhrožujte. Věty typu: ?Počkej, já tě udám..." nebo ?Já jsem tě poznala..." mohou v útočníkovi také vyvolat touhu umlčet vás jednou pro vždy.

Stále tu ale mluvíme o přepadení za účelem krádeže, ale myslím, že největší noční můrou pro ženy není ztráta kabelky, ale znásilnění. K těm zpravidla dochází v letním období a vaše krátká sukně či hluboký výstřih nejsou vždy důvodem, natož omluvou pro to, proč si útočník vybral právě vás. Přepadl by vás, i kdybyste na sobě měla tepláky. (Mluvím teď o situaci, kdy vás chce znásilnit cizí, psychicky narušený člověk, ne nadržený kolega z práce - pro toho by váš oděv mohl důvodem být.) U tohoto typu útočníka hrozí, že bude agresivní. Navíc vaše snahy bránit se, či jiné projevy odporu, budou pravděpodobně útočníka ještě více vzrušovat. Proto jediná vaše šance je útočníka překvapit svou přívětivostí, až radostí a doufat, že ho vaše nadšení znechutí a odradí. Pokud máte někde po ruce zbraň, neváhejte ji použít v nestřeženém okamžiku a útočníka eliminovat tak, aby nebyl schopen jakéhokoliv pohybu. Nepoužívejte zbraň v situaci kdy si nejste jistá, že ji opravdu použijete či v případě, že ji nedokážete zcela ovládat. Mohlo by se stát, že vás útočník odzbrojí a použije ji proti vám.

Pokud už se vám ale stane, že vás někdo skutečně znásilní, snažte se ovládnout prvotní paniku a pocit hnusu. Nejhorší věc, kterou můžete udělat je, že poběžíte rovnou domů, osprchujete se a oblečení hodíte do pračky. V tomto případě je šance na chycení útočníka téměř nulová. Když už se tedy do této situace dostanete a víte, že nemá cenu se bránit (abyste např. útočníka ještě víc nerozzuřila), snažte se si protivníka dokonale prohlédnout a zapamatovat. Není ani na škodu, když vám v ruce zůstane několik jeho vlasů, či kůže za nehty. V tomto případě je důležité se následně okamžitě odebrat na nejbližší policejní stanici a vše nahlásit. Jen tak zabráníte tomu, aby jiné ženy potkalo to samé, co vás. Musíte počítat s tím, že sepisování protokolu nebude rozhodně nic příjemného, proto se nebojte vzít si k výpovědi někoho s sebou (přítele, maminku, kamarádku), zároveň můžete i požádat o výměnu službu vykonávajícího policisty (ten je např. mladý, neurvalý, nebo se vám bude lépe mluvit o vašem zážitku s ženou), máte na to právo. Pokud byste se náhodou setkala s extrémně negativním přístupem policistů k vašemu znásilnění, či dokonce s nezájmem, nebojte se oslovit tisk, jistě se začne brzy něco dít.

Zobrazeno 27081 krát
Další v této kategorii: Manuál sebeobrany »

KALENDÁŘ AKCÍ

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31