Legenda zvaná KA-BAR

Pravděpodobně jeden z nejznámějších nožů na světě, který se proslavil v období 2. světové války je Originální U.S. Marine Corps bojový a užitkový nůž 02-1217-K1. Skládá se ze 7 palcové černě potažené nelesklé ručně broušené čepele, vyrobené z Hi-carbon USSI 1095 zušlechtěné (tzn. kalené a následně popuštěné na přesnou hodnotu) oceli. Rukojeť byla obalena několika koženými kroužky, které zajišťovaly aby rukojeť v ruce neklouzala. Celková délka tohoto nože byla 11-7/8 palců*. Pouzdro bylo z hovězí usně se znakem U.S. Marine Corps - Orlem a Zeměkoulí. I když do současnosti vzniklo v oblasti nožů mnoho dalšího, a mnohdy i díky dostupným materiálům a technologiím i lepšího, je tento nůž jedním z nejznámějších nožů na světě a opravdovou legendou.

Ve 20 letech se KA-BAR stala široce známou a respektovanou značkou. Existuje mnoho verzí, jak značka získala své jméno, nejvíce důkazů však ukazuje na jeden dopis od lovce kožešin. V tomto děkovném dopise lovec vyprávěl jak se mu zasekla puška v momentě, kdy bojoval se zraněným medvědem. Musel se proto spolehnout jen na svůj nůž díky jehož kvalitě nakonec medvěda zabil. V angličtině se řekne zabít medvěda "kill the bear." Traper však byl zvyklý na krátké a rychlé jednání a tak zbylo v jeho pojetí z "kill the bear" jen "k a bar." Společnost vyrábějící traperův nůž byla tímto příběhem natolik poctěna, že si traperovu zkomoleninu dala do názvu a od té doby nesou její nože značku KA-BAR.

9. 12. 1942 po vstupu USA do 2. sv. v. předložila společnost KA-BAR svůj bojový nůž námořním jednotkám USA s nadějí, že si tyto jednotky vyberou pro své bojové úkoly nůž právě od jejich firmy. Vedení námořních jednotek tento nůž doporučilo a brzy se rozjela výroba speciálních bojových a užitkových nožů pro mariňáky. K již tak přísným a pečlivým kontrolám přibyly další testy na pevnost čepele proti zlomení při různém tlaku z různých úhlů, odolnost čepele při řezání všech možných materiálů a testy na odolnost rukojeti vůči všemožným klimatickým podmínkám. Zároveň se však dbalo na to, aby bylo ostří možné nabrousit vhodným nástrojem i v terénu. Kontrolu výroby navíc posílili experti z Marine Corps a z námořního velitelství.

Během války byla poptávka po nožích KA-BAR tak velká, že vláda USA zadala několika jiným firmám úkol vyrábět co nejvěrnější napodobeniny nožů KA-BAR. Celkem bylo během 2. světové války vyrobeno přes 1 milión nožů KA-BAR. Brzy tato značka zpopulárněla natolik, že se KA-BAR říkalo všem nožům, které byly velmi kvalitní a spolehlivé. Nože značky KA-BAR se začali používat kromě vojenských účelů při každodenní potřebě jako např. při zarážení stanových kolíků, zatloukání hřebíků, otevírání plechovek apod.

Pro své vynikající reference začaly KA-BAR používat i jiné jednotky USA, konkrétně šlo o podvodní demoliční týmy, pobřežní hlídky, pozemní jednotky atd. Zásobování vojenských jednotek KA-BARy pokračovalo neoficiálně i v dalších vojenských konfliktech (v Koreji, ve Vietnamu, v Perském zálivu, v Iráku). V roce 1976 vyrobila společnost KA-BAR při příležitosti připomenutí dvoustého výročí svého vzniku U.S. Marine Corps sběratelskou kolekci několika desítek nožů KA-BAR podle původních nákresů a postupů. K tomuto úkolu byli přizváni staří mistři, kteří se na výrobě prvních bojových nožů podíleli. Tato sběratelská kolekce měla takový úspěch, že se společnost KA-BAR rozhodla obnovit sériovou výrobu těchto nožů. Staronová verze nože KA-BAR byla vylepšena pouze v maličkostech, které umožňuje moderní technika, jinak zůstalo vše při starém.

V dnešní době není KA-BAR oblíbený jen u amerických mariňáků, ale stal se populárním nožem pro cestovatele a jiné dobrodruhy, kteří u sebe chtějí mít kvalitní a spolehlivý nástroj. Společnost Ka-Bar rozšířila výrobu i o další modely včetně outdoorových a zavíracích nožů vyznačujících se též vysokou užitnou hodnotou a kvalitním řemeslným zpracováním. Některé z nich se vyrábí přímo v USA, jiné pak v Japonsku, na Taiwanu či v Itálii.

Profil společnosti KA-BAR Knives Inc.
Je součástí Alcas Corporation se sídlem v Oleanu, ve státě New York. Společnost KA-BAR vyrábí vojenské, lovecké, sportovní a kombinované nože. Celkem nabízí společnost KA-BAR více než 100 nožířských výrobků a doplňků. KA-BAR prodává své výrobky přes maloobchodní společnosti, katalogové prodejce a přes jiné výrobní společnosti. KA-BAR prodává své výrobky v současné době v ČR, Francii, Itálii, JAR, Kanadě, Maďarsku, Německu, Polsku, Řecku, Španělsku, Taiwanu a U.K. /*Převodní jednotky: 1" = 1 inch = 1 palec = 2,54 cm/

Kdo hledá tip na víkend, tak návštěvní centrum KA-BARu s názvem CUTCO/KA-BAR je na adrese: 1040 East State Street, Olean, New York 14760, Tel.: 001 716 790 7000. 
otevřeno Pondělí - Pátek od 9-17 hodin a v Sobotu od 10-16 hodin 



kabar4kabar5kabar3

Zobrazeno 45676 krát

KALENDÁŘ AKCÍ

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12