Umění boje vs. Bojové umění

Následující řádky jsou převzaté z rozhovoru s Leo T. Gajem, legendárním grandmastrem Pekiti Tirsia Kali - filipínským bojovým uměním, který cvičí i speciální vojenské jednotky. Upozornění, PTK je jedna z linií Filipínských bojových umění (FMA). Sdělené informace by tedy neměly být automaticky považovány za závazné a určující pro všechny linie FMA. Možná to bude působit trochu kontroverzně, ale mnoho to vypovídá o podstatě boje a bojových uměních.

Toto naše umění PTK je opravdovým uměním boje. Od ostatních bojových umění se liší tím, že ty ostatní jsou více defensivní, zatímco naše, které bylo vytvořeno pro přežití v boji, je přirozeně ofenzivní/útočné. Systém PTK je konstruovaný pro boj a přežití tohoto boje, ne pro nicneřešící obranu. Zvláště pak je zaměřený na používání chladných zbraní. Nenechte se zmýlit používáním tyčí, toto je jen pouhá tréninková pomůcka. Pohyby, údery a techniky používané k obraně a protiútoku vycházejí z principu boje s chladnými zbraněmi. Jsou vytvořené ke zničení oponenta. To je podstatou umění boje. Přirozenou částí boje je zbraň. Všechny války se vždy bojovaly se zbraněmi, ne holýma rukama. A protože tohle víme, tak trénujeme se zbraněmi, ne beze zbraně.


Proto když umíme zacházet s nožem a se zbraněmi s ostřím, pak pro nás boj beze zbraně nic výrazného neznamená. Úroveň nebezpečí, na kterou jsme my zvyklí, je nejvíce smrtící, my pak na boj beze zbraně pohlížíme stejně. Rychlost, ne hloupost zabíjí. Zaútočíte na protivníka, vypíchnete mu oko, zlomíte vaz, prokousnete mu hrdlo a plivnete krev do toho zbývajícího oka. Nezabýváme se věcmi, které nefungují. Nemůžete si totiž dovolit jen tak si hrát, když máte co do činění s chladnou zbraní. Když je Váš život v ohrožení, tak použijte vždy jen to co je efektivní a nezahrávejte si. Myšlenka našich předků - používání tohoto umění boje už ukázala jasný směr a dává rytmus tomu, co funguje. Pokud to začnete mixovat s jinými ostatními uměními, odchýlíte se od toho, co už bylo kdysi správně spojeno a co funguje. Tím si pak zničíte podstatu umění a oslabíte ho. My už fungujeme na vysoké úrovni, což znamená, že ostatní umění čekají a cvičí, dokud se nedostanou na takovou úroveň, aby mohly začít cvičit se zbraněmi tak, jako my s nimi cvičíme na nejnižší úrovni. Nebuďte hloupí a nemyslete si, že když vytahujeme svůj balisong nebo bolo, tak chceme obchodovat.

leo ginuntingAčkoliv boj není pro každého, je původním zdrojem, který vytvořil i současné FMA.

Pokud existují systémy, které trénují FMA kvůli lepšímu vnitřnímu duchovnímu životu - ale jsou i jiné způsoby, jak své duchovno obohatit - ať chodí raději do kostela, modlí se, atd. Ti, kteří to dělají kvůli zdraví - ať chodí raději běhat, zvedat činky, ať dodržují zdravou životosprávu. Neříkáme, že tohoto tímto bojovým uměním dosáhnout nemůžete, ale bojové umění Pekiti Tirsia bylo vytvořeno pro PŘEŽITÍ a proto i my jsme si vybrali tento nejlepší způsob boje s vysokou úspěšností odkázané nám našimi předky, kteří používali chladné zbraně i pro to, aby zaručili také naše přežití.

Pokud jde o zmíněné mixování a měnění věcí (myšleno zbraní) ? toto je velice citlivá věc. Pro příklad toho, jak to odchyluje od bojových instinktů a principů můžeme použít např. katy s tyčemi. V jejich důsledku se zažívají statické pohyby. Boj či válka je, ale naopak velmi dynamická. Ti, kteří se dostatečně dobře nehýbou, velmi pravděpodobně zemřou. Ti, kteří jsou strnulí získají Rigor mortis (pozn. = posmrtná ztuhlost) a jen Ti, kteří se pohybují, přežijí.

Pokud začleňujete do svého tréninku odzbrojení, uvědomte si jeho místo. Mnoho lidí se soustředí právě na odzbrojení a pokud patříte k nim, ptám se? Myslí si někdo z vás, že by vám mohl někdo nůž odzbrojit? Myslím s Vašimi schopnostmi, myslíte, že by vám ho někdo mohl vzít?? Výuka, ale podle tohoto scénáře velmi často probíhá. Jeden útočí a vy ho odzbrojujete. Ve skutečnosti kdybyste se pohnuli směrem ke svému partnerovi, rozsekal by vás na kusy. Vaším nejlepším trikem je proto opakovaní úderů na ruku se zbraní dokud ji útočníkovi nezničíte. Tak tady je základní zásada ? naučte se pořádně a správně provádět údery na správné cíle...netrénujte odzbrojení zbraně, když zbraň máte. To je vše.
Zobrazeno 21549 krát

KALENDÁŘ AKCÍ

po út st čt so ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30